25 Νοε 2009

To Κέντρο Απόκεντρο Φιλοξενεί Στερεότυπα

Συζήτηση για την άρση των στερεοτύπων

Αφορμή η προσέγγιση της Κατερίνας Πούτου, μέλος της ΜΚΟ Άρσις, για το πώς η λειτουργία μεικτών ομάδων μπορεί να συνδράμει στην άρση των διακρίσεων και στην επανένταξη των στιγματισθέντων.


Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009, στις 8:00μμ

Χώρος Τέχνης «Άλεκτον», Σφακτηρίας 23 & Πλαταιών, Κεραμικός

Το Κέντρο Απόκεντρο είναι μια εικαστική ομάδα, που δημιουργήθηκε το 2007 και δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Προέκυψε απ’ το κοινό ενδιαφέρον των μελών της να προσεγγίσουν προβληματισμούς σχετικούς με την πόλη και φιλοδοξεί ν’ αναδειχτεί σε ανοιχτή πλατφόρμα σκέψης και καλλιτεχνικής δράσης.

Στον τρέχοντα προγραμματισμό της ομάδας συγκαταλέγεται η διενέργεια στοχευμένων project, όπου καλούνται σε συνεργασία σχετικοί φορείς και επιστήμονες από ποικίλα γνωστικά αντικείμενα. Επιδιώκεται όμως και η συμμετοχή κάθε μη ειδικού ενδιαφερόμενου, που επιθυμεί να μοιραστεί εμπειρίες και απόψεις στα επί μέρους ζητήματα.

Στα πλαίσια αυτά, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τα ακόλουθα θεματικά project:
1. Κοινωνικός Αποκλεισμός, όπου σε πρώτο στάδιο εστιάζουμε στο στίγμα και στη διαδικασία απόδοσής του.
2. Μεταβολή και κρυμμένη ιστορικότητα του αστικού τοπίου, όπου σε πρώτο στάδιο προσεγγίζουμε τις ροές της πόλης.

Τα project αυτά υποστηρίζονται από ξεχωριστές ομάδες εργασίας και στο πλαίσιο τους στόχος είναι να διενεργούνται συζητήσεις live και διαδικτυακές, διαλέξεις, προβολές, εκθέσεις και έρευνα.

Μέσω αυτών των project επιθυμούμε να προκύψει αντίληψη και κατανόηση για τους τρόπους, που έχουν διαμορφώσει και διαμορφώνουν την πόλη, ως περιβάλλον και πραγματικότητα, ώστε η πόλη να πάψει να είναι ένας χώρος, στον οποίο κινούμαστε «τράνζιτ», σα να μην υπάρχει.

Μέσα απ’ την πολυεπίπεδη καλλιτεχνική και ερευνητική δράση επιχειρούμε να ενθαρρύνουμε αλλά και να επεκτείνουμε το διάλογο για το χώρο που ζούμε και τους ανθρώπους που συν-κινούνται σε αυτόν.

www.kentroapokentro.gr

............................................................................

Η ΑΡΣΙΣ είναι μη κυβερνητική οργάνωση εξειδικευμένη στην κοινωνική υποστήριξη των νέων και στην προάσπιση των νεανικών δικαιωμάτων. Αναλαμβάνει δράσεις με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων, με έμφαση στις ηλικίες 15 εώς 21 χρονών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - - "ΓΙΟΥΧΑΝΑΝ"


Το ΑΛΕΚΤΟΝ σας προσκαλεί

στην παρουσίαση του καινούριου μυθιστορήματος

του συγγραφέα, Δημήτρη Παπαχρήστου,

«ΓΙΟΥΧΑΝΑΝ»

που θα λάβει χώρο την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

στις 20:30

στο bar του ΑΛΕΚΤΟΝ.

Θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας και θα τον προλογίσει ο εκδότης Στέλιος Κανάκης.

21 Νοε 2009

ΑΝΘΗ ΤΙΓΚΑ - - "ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ"

Ανθή Τίγκα

«Περίπατος»

Γλυπτική

Βιογραφικό.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα.

Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Γλυπτική στο εργαστήριο του Θ.Παπαγιάννη και Γραφικές Τέχνες στο εργαστήριο της Λ.Βιδάλη. Εργάστηκε σε αρχαιολογικές ανασκαφές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΥΠ.ΠΟ.

Αυτή είναι η πρώτη ατομική της έκθεση.





«Με τη δουλειά μου δημιούργησα ένα χώρο που παραπέμπει σε έναν κόσμο φανταστικό, ο οποίος προέρχεται από μνήμες ονείρων, εικόνες παραμυθιών και παιδικών παιχνιδιών. Χρησιμοποίησα χρηστικά αντικείμενα, κυρίως από πλαστικό (μόνο συνθετικές ύλες, τίποτα οργανικό) τα οποία μετά από συναρμογές και επεξεργασία μετασχηματίζονται σε μορφές λουλουδιών υπαρκτών ή μη.

(Λουλούδι- έννοια της ομορφιάς, δημιουργία, γονιμότητα, ζωή).

Λουλούδια, λοιπόν, μεγεθυμένα, με έντονα χρώματα, καμπύλες φόρμες, εσωτερική κίνηση. Ακολουθώντας τη διαδρομή των λουλουδιών, μέσα από ένα παιχνίδι με την όραση, γεύση, αφή, ακοή και όσφρηση (οι πέντε φωτογραφίες που ολοκληρώνουν την εγκατάσταση) δοκιμάζει κανείς μια άλλη αίσθηση – ψευδαίσθηση, η οποία προέρχεται από αυτόν τον ρεαλιστικά δοσμένο φανταστικό κόσμο.»

Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009, Ώρα: 19.30 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: Από 18 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου 2009

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 19.00 – 22.00 μ.μ.

Άλεκτον, Σφακτηρίας 23 Κεραμεικός


3 Νοε 2009

John Floros Quintet Saturday Night Party


Το ΑΛΕΚΤΟΝ σας προσκαλεί

το Σάββατο 7 Νοεμβρίου

στις 22:00

στο

John Floros Quintet Saturday Night Party



Θα παίξουν οι μουσικοί:

Νέστορ Δημόπουλος [κιθάρα]

Ευγενία Καρλάφτη [πιάνο, φωνή]

Φωτεινή Παπαδαμάκη [φωνή]

Περικλής Τριβόλης [μπάσο]

Γιάννης Φλώρος [τύμπανα]