12 Μαρ 2009

«Η περίπτωση Σρέμπερ»(Schreber’s nervous illness) της Caryl Churchill

18 Μαρτίου έως 12 Απριλίου 2009
στο θέατρο “Άλεκτον ”
Σφακτηρίας 23, Κεραμεικός, τηλ. 210 3422001, 3464638
Από Τετάρτη έως Κυριακή, στις 21:00Ο Ντάνιελ Πολ Σρέμπερ (1842-1911), Πρόεδρος του Εφετείου και καθηγητής Νομικής στη Δρέσδη, για μια δεκαετία υπήρξε έγκλειστος σε ψυχιατρικά άσυλα με την αιτιολογία πως ήταν παράφρων. Εκεί συνέγραψε τα «Αξιομνημόνευτα της νευρασθένειάς μου», που εξέδωσε μετά την άρση της επιτήρησής του, το 1903. Το εκτενές αυτό βιβλίο με τις τόσο ακριβείς περιγραφές της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής του κατάστασης, περιήλθε στα χέρια του Σίγκμουντ Φρόϋντ, ο οποίος το χρησιμοποίησε σαν θεραπευτικό υλικό, προκειμένου να διαμορφώσει και να στηρίξει τη θεωρία του για την παράνοια, που παρουσίασε τον Ιανουάριο του 1911, λίγους μόνο μήνες πριν από το θάνατο του Σρέμπερ, χωρίς ποτέ να συναντηθεί μαζί του.
Ο Σρέμπερ κατέγραψε σ’ αυτό «το έργο τέχνης της ψυχής του», κατά τον Φρόϋντ, ένα μεγαλειώδες παρανοϊκό σύστημα, ένα μεγαλομανιακό και καταδιωκτι-κό παραλήρημα με μυθολογικές, θεολογικές και επιστημονικές προεκτάσεις στη κα-τεύθυνση του προσδιορισμού του φύλλου. Μέσα από αυτή την κατά κάποιο τρόπο αυτοθεραπεία του, εκφράζει το τέλος του ρομαντισμού, μια μεταβατική περίοδο τρέλας και μελαγχολίας ανάμεσα στο 19ο και 20ο αιώνα, μια εποχή που σε πολλά θυμίζει τη δική μας. Παράλληλα συμπυκνώνει με τρομακτική ενάργεια, σχεδόν προφητικά, την επερχόμενη παραφροσύνη του ναζισμού στη χώρα του.

Στο πρόσωπο του Σρέμπερ συναντιούνται αριστοτεχνικά η ψυχανάλυση και η νευροβιολογία, η πολιτική και η θρησκεία, η τέχνη και η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα. Η «περίπτωση Σρέμπερ» αποτελεί ένα πρώτης τάξεως δραματικό υλικό για την Caryl Churchill που έγραψε το έργο αρχικά για το ραδιόφωνο του BBC, σε μια γλώσσα λιτά ποιητική σε επτά μέρη και αλλεπάλληλους μονολόγους.
Η παράσταση, παραγωγή του Φεστιβάλ Νάξου (www.naxosfestival.gr) στο πλαίσιο του προγράμματός τέχνη και τρέλα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 3 και 4 Αυγούστου 2008 στον Πύργο Μπαζαίου και 1-16 Νοεμβρίου 2008 στο θέατρο ΑLTERA-PARS στην Αθήνα, με μεγάλη απήχηση στο κοινό και τους κριτι-κούς.
Μετάφραση, Αντώνη Γαλέος
Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία, Στέλιος Κρασανάκης
Σκηνικά-κοστούμια, Νίκος Αλεξίου
Ηχητικός σχεδιασμός, Σπύρος Αραβοσιτάς
Πρόεδρος Σρέμπερ, ο Κώστας Ζαχαράκης
Γιατρός Βέμπερ, ο Δημήτρης Τσιλιφώνης
Στο ρόλο του δικαστή, ακούγεται ο Βασίλης Παπαβασιλείου.
Στο ρόλο των αχτίνων ακούγεται η Όλια Λαζαρίδου.

Η παράσταση αποδίδει στην τρέλα τη μεγαλοπρέπεια και το δράμα που της ανήκουν διερευνώντας τις σκηνικές αναπαραστάσεις της ψυχικής ασθένειας με σωματικούς κώδικες και βιωματικές πρακτικές πέρα από στερεότυπα, εγκαινιάζοντας μια νέα θεατρική γλώσσα έκπληξη «κοντά στο όνειρο και το γεγονός» κατά τον Antonin Artaud.
Το σώμα γίνεται σημείο συνάντησης της δραματικής διαδικασίας με την κοινωνική κατάσταση, του δραματικού ρόλου με τον κοινωνικό ρόλο μέσα από τις τεχνικές και τη φόρμα του καμπαρέ, όπου ο μικρό-κοσμος του Σρέμπερ συναντιέται με τον μα-κρό-κοσμο του Ναζισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου